Al sinds de middeleeuwen wordt gebruik gemaakt van robots in de vorm van geautomatiseerde systemen, zoals gereedschappen en speelgoed. Met de opkomst van computers in de vorige eeuw is de ontwikkeling van nieuwe robotische machines in een stroomversnelling terecht gekomen. En dat heeft ons gebracht waar we nu zijn: de komst van een schoonmaakrobot die een onmisbare schakel bleek te zijn in zorginstellingen en publieke ruimtes tijdens de Covid 19 pandemie.
Van eerste ontwerp naar slimme, dagelijks gebruikte technologie
Vroeger werden automatische systemen vooral ontwikkeld om te verbazen en te vermaken. Daarna volgde de industriële revolutie, waarna de productie van veel goederen ineens machinaal verliep. Sindsdien zijn ontwikkelaars altijd op zoek geweest naar manieren om robots in te zetten om ons werk makkelijker te maken of om ons werk sneller of secuurder uit te kunnen voeren.
Tegenwoordig zijn autonome robots en automatische systemen niet meer weg te denken uit ons leven. De ontwikkeling van robots is nu met name gericht op het vereenvoudigen van ons leven: robots zijn tegenwoordig te zien in de vorm van automatische stofzuigrobots, robot bediening in restaurants of de cruciale schoonmaakrobot.
De vraag naar een schoonmaakrobot steeg plots
Met de komst van meerdere plotselinge epidemieën werd men zich steeds bewuster van het belang van goede hygiëne. Na uitbraken van gevaarlijke ziekten als het Sars-virus, de Mexicaanse griep en het Ebola virus kwam de echte doorbraak gedurende de wereldwijde Corona pandemie. De vraag naar een autonome schoonmaakrobot die ingezet kon worden in ziekenhuizen, verzorgingscentra en quarantaine gebieden groeide enorm.
Een schoonmaakrobot vermindert namelijk het risico dat een virus zich verder verspreid. Op een robot kan een virus niet lang overleven en ze kunnen het virus ook niet aan anderen doorgeven. Een bijkomend voordeel is dat deze autonome machines continu door kunnen werken, ook gedurende ochtend- en avonduren, zonder dat er extra personeel voor nodig is. Hierdoor kan er vaker en consistenter schoongemaakt worden dan wanneer deze werkzaamheden met de hand worden uitgevoerd.
De schoonmaakrobot van nu maakt nóg beter schoon
De meest populaire schoonmaakrobot werkt met een combinatie van desinfectiemiddelen en ultraviolette desinfectie. Desinfectiemiddel wordt in de schoonmaakrobot omgezet naar droge nevel dat in de ruimte wordt verspreid en daarmee zelfs in de kleinste kiertjes en gaatjes virusdeeltjes uit kan schakelen. Om te zorgen voor 99,99% desinfectie binnen een ruimte is de robot uitgerust met een UV lamp. Hiermee worden microorganismes van de meeste soorten virussen en bacteriën binnen enkele minuten uitgeschakeld.
Schoonmaakrobots in de toekomst
Momenteel wordt de schoonmaakrobot ook al ingezet in verschillende hotels om kamers grondig te desinfecteren nadat schoonmakers hun dagelijkse werk hebben afgerond. Of de schoonmaakrobot ook een populaire aanwinst gaat worden voor reguliere huishoudens is de grote vraag. Maar er zijn verschillende bedrijven die zoeken naar mogelijkheden om ook huishoudelijke taken uit handen te geven aan autonome robots. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van een kamer, het reinigen van de keuken of het in- en uitruimen van de vaatwasser. Een ding is in elk geval zeker: de toekomst ziet er voor robots rooskleurig uit.